Een GGZ Praktijk Starten: 9 Stappen voor een Vliegende Start
Een GGZ Praktijk Starten: 9 Stappen voor een Vliegende Start

Gefeliciteerd met je besluit om een GGZ praktijk te starten! De overheid controleert streng op het naleven van regels voor zelfstandigen in de zorg, dus het is cruciaal dat je precies weet welke stappen je moet doorlopen. Met deze 9 stappen maak je een vliegende start met jouw GGZ praktijk.
Stap 1: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Start direct met de inschrijving van je praktijk bij het Handelsregister van de KvK. Dit is verplicht voor elke zelfstandig ondernemer. Bij inschrijving word je automatisch aangemeld bij de belastingdienst en ontvang je meteen een fiscaal nummer.
Stap 2: Vraag je AGB-code aan
Zorg dat je een unieke AGB-code (Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners) aanvraagt. Deze code speelt een essentiële rol in het elektronische communicatie- en declaratieproces tussen jou en zorgverzekeraars. Hiermee controleren verzekeraars de herkomst en juistheid van declaraties.
Stap 3: Sluit een modelovereenkomst af
Regel een waarnemer voor je praktijk bij afwezigheid en stel hiervoor een modelovereenkomst op. Dit document bepaalt of er sprake is van een dienstverband en heeft grote gevolgen voor belasting, rechten en plichten van beide partijen.
Stap 4: Stel je tarief vast
Bij het vaststellen van je tarief moet je rekening houden met het zorgkader dat de overheid bepaalt, waarin maximale tarieven zijn opgenomen. Als zorgondernemer in de GGZ ben je vrijgesteld van btw.
Stap 5: Zorg voor de juiste verzekeringen
Bescherm jezelf door goede verzekeringen af te sluiten, zowel voor je praktijk als persoonlijk. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een ongevallenverzekering.
Stap 6: Meld je aan voor de Wet toetreding zorgaanbieders
Binnen 3 maanden moet je je aanmelden bij het CIBG voor de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze wet geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beter zicht op zorgaanbieders en stimuleert bewustwording over kwaliteitseisen.
Stap 7: Stel algemene voorwaarden op
Bescherm jezelf tegen risico's door degelijke algemene voorwaarden op te stellen. Dit document bevat jouw regels voor alle af te sluiten contracten, met voorwaarden over diensten, betalingen en aansprakelijkheid.
Stap 8: Vraag een VECOZO-certificaat aan
Om direct naar verzekeraars te kunnen declareren, heb je een VECOZO-certificaat nodig. Dit digitale certificaat fungeert als sleutel voor zelfstandige declaraties naar zorgverzekeraars.
Stap 9: Kies de juiste EPD-software
Investeer in geschikte EPD-software om je zorgtaken optimaal te ondersteunen. Phase2 software biedt oplossingen voor alle praktijktypen. Je kunt patiëntendossiers aanpassen naar jouw wensen, eigen zorgpaden samenstellen en kiezen uit diverse sjablonen. Met de Phase2 platform heb je 24/7 toegang tot patiëntgegevens, waar je ook bent.
